Overslaan en naar de inhoud gaan

Vensnelloper Agonum versutum

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Agonum [genus] (20/18)
versutum [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Agonum [genus] (20/18)
versutum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Zuidelijk tot Midden-Frankrijk, Noord-Italië, Bosnië, in Fennoscandië niet in het westen en noorden. Naar het oosten tot de Kaukasus en het Amoergebied. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland vooral op de hogere gronden. Op de Britse Eilanden zeer plaatselijk in Engeland, Wales en Schotland; recent vooral in het gebied van de Severn (Luff 1998). Subfossiele gegevens zijn bekend van Somerset (Duff 1993). In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). In Denemarken pleksgewijs verdeeld over Jutland, Seeland en Bornholm, niet algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid en vrij algemeen in het zuiden, zeldzaam rond de Botnische Golf (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland overal, in Zuid-Duitsland zeldzaam maar voorkomend tot in Oostenrijk (Horion 1941, Mandl 1978). In Baden-Württemberg staat hij op de Rode Lijst (Trautner 1992b). Over het algemeen in Midden-Europa vrij zeldzaam, in Zwitserland slechts enkele waarnemingen in het westen (Marggi 1992), ook daar op de Rode Lijst. In België vooral in de lagere delen, maar meest oude vangsten; recent alleen in het noorden onder Noord-Brabant (Desender 1986). In Vlaanderen is de soort als ‘kwetsbaar’ aangemerkt (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen duidelijk teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.