Overslaan en naar de inhoud gaan

Kopergroene snelloper Agonum viridicupreum

Foto: Theodoor Heijerman

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Agonum [genus] (20/18)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa bij ons en in Midden-Duitsland aan de noordgrens van het verspreidingsgebied. Zuidelijk tot de Middellandse Zee en Noord-Afrika. Naar het oosten tot de Kaukasus en Siberië. Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland een zuidelijke en oostelijke verspreiding. De soort is zeer waarschijnlijk flink onderbemonsterd. Bij enkele recente vangacties in moerasbossen en op rivieroevertjes werd hij herhaaldelijk gevonden, zoals langs de Geul (1990) (TH & PJ), in de Lemselermaten bij Deurningen in Twente (1984) (FS), in het Lutterzand (Sterrenburg 1989) en in een onderbemonsterd hok bij Oss (1985) (TH). Verder zijn diverse vangsten gemeld uit de oostelijke Biesbosch, Drimmelen (maart 1997) (JB). Niet op de Britse Eilanden, in Denemarken en Fennoscandië. Niet in het noorden van Duitsland: in Oost-Friesland en Brandenburg slechts incidenteel (Horion 1941). In Nordrhein-Westfalen zeer zeldzaam en in Baden-Württemberg op de Rode Lijst (Trautner 1992b). Ook in Oostenrijk (Franz 1983) en Zwitserland op de Rode Lijst geplaatst (Marggi 1992). Jeannel gaf de soort voor Frankrijk op als vrij algemeen, maar volgens Marggi is dat waarschijnlijk veel te rooskleurig. In België diverse vindplaatsen verspreid over het land (Desender 1986), in Vlaanderen zeldzaam (Desender et al. 1995).

Niet opgenomen: een vangst van 1948 uit Katwijk aan Zee (ET98).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen iets teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.