Overslaan en naar de inhoud gaan

Platte glimmer Amara spreta

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
spreta [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
spreta [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa niet in het zuiden en het noorden, het meest algemeen in het oosten, aldaar voorkomend tot Siberië, de Kaukasus, Kirgizië en Mongolië. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland zeer algemeen in het hele land. Op de Britse Eilanden beperkt tot de kusten van Zuid- en Oost-Engeland en Wales. Uit Schotland zijn alleen zeer oude waarnemingen bekend (Luff 1998). In Denemarken verbreid langs de kust, minder in het binnenland (Bangsholt 1983). In Fennoscandië alleen algemeen langs de zuidkust van Zweden, langs de andere zuidkusten zeldzaam (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland verbreid en algemeen in de Noord-Duitse laagvlakte, met name aan de kust. In de bergstreken van Midden-Duitsland veel zeldzamer, in Zuid-Duitsland uitgesproken zeldzaam (Horion 1941). In Zwitserland na 1900 geen waarnemingen meer en ook verder in het zuiden van Midden-Europa is hij uiterst zeldzaam (Marggi 1992). In België meer dan bij ons beperkt tot het westen van het land, waarbij de meest recente waarnemingen het meest in het noorden en westen liggen (Desender 1986).

Status: in Nederland en Denemarken is het aantal vindplaatsen iets toegenomen, in België duidelijk teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.