Overslaan en naar de inhoud gaan

Tandhalsglimmer Amara consularis

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
consularis [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
consularis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa zonder het noorden en het zuiden van het Mediterrane gebied. Naar het oosten in Siberië tot het Baikalmeer, in het zuiden tot op het Balkanschiereiland, Bulgarije, Klein-Azië, de Kaukasus, Iran en Centraal-Azië (Hieke & Wrase 1988). Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland op de hogere gronden, met name op diluviale zandgronden, weinig aan de kust. Op de Britse Eilanden plaatselijk en alleen in Engeland, met name in het zuiden en westen (Luff 1998); wel voorkomend op de faunalijsten van Ierland en Schotland. In Denemarken zeer verbreid en algemeen (Bangsholt 1983). In Zweden algemeen tot ca. 61° noorderbreedte, ook in Noorwegen niet zeldzaam (Lindroth 1945, 1986). In nagenoeg heel Duitsland, maar alleen in Noord-Duitsland algemeen (Horion 1941). In Baden-Württemberg op de Rode Lijst (Trautner 1992b). In Zwitserland verbreid, vooral in de drogere gebieden (Marggi 1992). In geheel Midden-Europa, maar in het zuiden van het verspreidingsgebied zeldzaam tot zeer zeldzaam. In België verbreid, maar plaatselijk (Desender 1986), zeldzaam in Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen beduidend achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.