Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine heideglimmer Amara infima

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
infima [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
infima [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa vooral in het noorden van Midden-Europa en het zuiden van Fennoscandië. In het zuiden van Midden-Europa zeer zeldzaam. Naar het oosten tot in Siberië. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland beperkt tot de grote zandgebieden en de Waddeneilanden. Maar praktisch ontbrekend aan de zeekusten van Noord- en Zuid-Holland. Op de Britse Eilanden plaatselijk, alleen in de zuidelijke helft van Groot-Brittannië (Zuid-Engeland, East-Anglia, Glamorgan); vroeger ook in Bedfordshire en Noord-Lincolnshire (Luff 1998). Voor Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). In Denemarken en het zuiden van Fennoscandië zeer verspreid en zeldzaam (Bangsholt 1983, Lindroth 1945, 1986), noordelijk tot ca. 62° noorderbreedte en slechts iets talrijker hier en daar aan de kust. In Duitsland vooral in de grote heidegebieden van de Noord-Duitse laagvlakte, waar het zwaartepunt van de verspreiding van deze soort ligt, ook in het Rheinland (Horion 1954). In Zuid-Duitsland is de soort zeer zeldzaam en in Oostenrijk komt hij waarschijnlijk niet voor (Horion 1941). Voor de omgeving van Berlijn (Barndt et al. 1991) en in Baden-Württemberg (Trautner 1992b) als zeer bedreigd op de Rode Lijst. Waarschijnlijk niet in Zwitserland (Marggi 1992). In België beperkt tot de Kempen ten zuiden van Noord-Brabant (Desender 1986). In Vlaanderen zeldzaam (Desender et al. 1995).

Status: over het geheel genomen is in onze streken het aantal vindplaatsen licht afgenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.