Overslaan en naar de inhoud gaan

Breedhalsglimmer Amara fusca

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
fusca [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
fusca [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In West-, Midden- en Zuid-Europa en Noord-Afrika. Naar het oosten tot Klein-Azië, de Kaukasus en Siberië. Op de Balkan in Roemenië, Dalmatië, Albanië, Macedonië en Zuid-Bulgarije, Griekenland en Turkije (Hieke & Wrase 1988). Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland slechts weinig waargenomen, voornamelijk in het midden en zuiden. Recent enkele verspreide waarnemingen, ondermeer in Arnhem (1985) (TG) en Baarn (1986) (TG). De zuidelijke waarneming komt uit vangpotten in het gebied Cranendonk bij Eindhoven (1973) (AT). In de Britse Eilanden eerder slechts bekend van één oude waarneming uit Kent (1942), tot hij op drie plaatsen werd gevonden in West-Suffolk (Luff 1998, Telfer & Eversham 1994). De meldingen van Hyman (1992) voor Durham, hebben hoogstwaarschijnlijk betrekking op A. nitida (Luff 1998). Hyman zette hem wel voor Groot-Brittannië op de Rode Lijst. In Denemarken vooral op de oostelijke eilanden, zeldzaam, maar toenemend (Bangsholt 1983). In Fennoscandië voor het eerst waargenomen in 1934 in het uiterste zuiden, zich uitbreidend (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland rond 1860 slechts van Frankfurt en Darmstadt bekend maar Horion (1941) meldde dat hij door heel Duitsland verspreid is. In West- en Zuid-Duitsland volgens Horion sedert 1900 duidelijk algemener geworden. In Baden-Württemberg echter op de Rode Lijst (Trautner 1992b). In Zwitserland zeer zeldzaam, alleen in de xerotherme gebieden rond Genève en in Wallis (Marggi 1992), aldaar ook op de Rode Lijst. In België nog niet gevonden.

Status: in Nederland gelijk gebleven, in Denemarken vooruitgegaan.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.