Overslaan en naar de inhoud gaan

Dwergglimmer Amara tibialis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
tibialis [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
tibialis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa voornamelijk in het oosten algemeen. Noordelijk tot 60-62° noorderbreedte, daarboven snel zeldzamer. Niet in het Mediterrane gebied, in zuidelijk Midden-Europa zeldzaam. Naar het oosten tot Siberië en Mongolië. Areaalkarakteristiek: 7, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland op de zandgronden van de duinen en in het binnenland, vooral het Gooi en de Veluwezoom. Op de Britse Eilanden zeer verbreid maar plaatselijk. Met name vrij algemeen in het zuiden, zowel in het binnenland als aan de kust (Luff 1998). In Denemarken verbreid en vrij algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië niet zeldzaam in het zuiden van Zweden en Finland, niet in het westen en noorden van Noorwegen, verder zeer diffuus tot de kop van de Botnische Golf (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland vooral in het noorden, in Zuid-Duitsland en Oostenrijk zeer zeldzaam en plaatselijk (Horion 1941). De soort staat in Berlijn (Barndt et al. 1991) en Baden-Württemberg (Trautner 1992b) op de Rode Lijst. In Zwitserland slechts zeer incidenteel uit de omgeving van Basel (Marggi 1992), aldaar op de Rode Lijst. In België voornamelijk aan de kust en in de Kempen (Desender 1986). Als ‘zeldzaam’ op de Vlaamse faunalijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen duidelijk teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.