Overslaan en naar de inhoud gaan

Duinroodpootglimmer Amara lucida

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
lucida [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
lucida [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Van de Britse Eilanden en zuidelijk Fennoscandië tot Portugal, Corsica, Sardinië, Zuid-Italië, Griekenland en Klein-Azië. Naar het oosten tot in Europees Rusland, Iran en Irak. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland in hoofdzaak langs de kust en verder in het Gooi en op de Veluwe. Op de Britse Eilanden plaatselijk, eveneens voornamelijk langs de kusten van Engeland en Wales; een oude waarneming is bekend van West-Ierland (Achill Island) (Luff 1998, Johnson & Halbert 1912). Hoewel door Moore (1957) gemeld van Noordoost-Schotland, zijn daar geen recente waarnemingen bekend. In Denemarken en het uiterste zuiden van Zweden verbreid, en niet beperkt tot de kust, zoals wel in Zuid-Finland (Bangsholt 1983, Lindroth 1945, 1986). In Duitsland in het noorden, vooral aan de Oost-Friese kust niet zeldzaam, in West-, Midden- en Zuid-Duitsland veel zeldzamer (Horion 1941). In Berlijn (Barndt et al. 1991) en Baden-Württemberg (Trautner 1992b) dan ook op de Rode Lijst. In Zwitserland verbreid, maar niet in de Alpen (Marggi 1992). In België nagenoeg beperkt tot de kust, de binnenlandse waarnemingen uit de Kempen zijn van voor 1950 (Desender 1986). Zeldzaam in Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen duidelijk teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.