Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruingele glimmer Amara bifrons

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
bifrons [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
bifrons [soort]

Nachtactief, overdag onder bladeren en rozetten van planten. Het meest talrijk in de zomer. De voortplanting vindt plaats in de herfst, in augustus-september. Overwintering uitsluitend als larve, de jonge dieren verschijnen aan het einde van het voorjaar. De volwassen dieren zijn fytofaag en eten ook granen (Burmeister 1939). De larve is opgenomen in de tabellen van Arndt (1991) en Luff (1993).

Dispersie: macropteer. Het is een goede vlieger, die vaak op licht afkomt. Hoewel de soort goed ontwikkelde vleugels heeft, vertoonde een aanzienlijk deel van de dieren vliegspierautolyse. Het is een soort waarvan de ‘verse’ dieren kort na het uitkomen een dispersiefase hebben, hetgeen te zien is in de raamvalvangsten die bekend zijn uit Drenthe, per halve maand: juli 8/17, augustus 27/3 (TVH). In Zuidelijk Flevoland al in het eerste jaar na de drooglegging gevangen (Haeck 1971).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.