Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwelderglimmer Amara convexiuscula

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Voornamelijk aan de kusten van de Noord- en Oostzee, West-Frankrijk en langs de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. In Europa ook op zilte terreinen en soms op ruderale plaatsen in het binnenland. Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland voornamelijk aan de kust en in de jonge IJsselmeerpolders niet zeldzaam. Ook hier en daar in het binnenland, met name langs de grote rivieren. Op de Britse Eilanden is dit beeld in grote lijnen hetzelfde, voornamelijk aan de kust, vooral in Engeland. Ook gemeld uit Wales en Schotland, maar afgevoerd van de Ierse lijst (Luff 1998, Speight et al. 1982). In Denemarken algemeen langs de kust (Bangsholt 1983), in Fennoscandië alleen van de kusten van Zuidoost-Noorwegen, Zuid-Zweden en Zuid-Finland bekend (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland in hoofdzaak aan de noordkust (Horion 1941). Volgens Horion (1954, 1959) komt een ondersoort, A. convexiuscula bohemica, op zilte plaatsen in het binnenland van Europa voor, zonder daar strikt aan gebonden te zijn. Hij gaf hiervan een uitgebreid overzicht: ondermeer aan de Neusiedler See in Hongarije, Frankrijk, Bohemen en in Duitsland (Hessen, Beieren, Thüringen, Südhannover, Rheingebiet). Op de faunalijsten van Baden-Württemberg (Trautner 1992b), in Berlijn op de Rode Lijst (Barndt et al. 1991). Niet in Zwitserland (Marggi 1992). In België voornamelijk aan de kust, maar ook enkele binnenlandse waarnemingen (Desender 1986). Als ‘zeldzaam’ op de Vlaamse lijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied in aantal vindplaatsen overal vooruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.