Overslaan en naar de inhoud gaan

Veldglimmer Amara communis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
communis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Europa, behalve in het uiterste noorden en het zuiden van het Mediterrane gebied. Naar het oosten tot Siberië en de Kaukasus. Geïmporteerd in Oost-Canada (Spence 1990). Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland zeer algemeen. Op de Britse Eilanden eveneens wijd verbreid en algemeen (Luff 1998). In Denemarken en Fennoscandië verbreid en algemeen tot bij de poolcirkel, daarboven snel minder (Bangsholt 1983, Lindroth 1945, 1986). In heel Duitsland niet zeldzaam en plaatselijk gewoon (Horion 1941). In Midden-Europa in het noorden algemener dan in het zuiden, maar overal verbreid. In Zwitserland minder algemeen dan A. convexior, in het noorden beperkt tot het heuvelland, amper boven de 600 m (Marggi 1992).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen overal toegenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.