Overslaan en naar de inhoud gaan

Korte glimmer Amara curta

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
curta [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
curta [soort]

Dagactief, vooral bij zonneschijn. Bij slecht weer verborgen onder stenen of tussen de wortels van grassen. Voortplanting in het voorjaar. De volwassen dieren gaan vanaf oktober in winterkwartier. Het voedsel van de larve, die in ondergrondse gangen leeft, bestaat uit insectenlarven, onder andere van mestkevers (Aphodius) (Burmeister 1939). De adulten zijn fytofaag. De larve is opgenomen in de tabel van Luff (1993).

Dispersie: macropteer. De soort vertoont echter een aanmerkelijke reductie van de vleugels met een waarde van 40-60% ten opzichte van het relatieve optimum (Desender 1989a). Slechts in een enkel geval bezat een dier volledig ontwikkelde vliegspieren. Vliegwaarnemingen van deze soort zijn dan ook niet bekend, hoewel Lindroth (1945) vliegcapaciteit veronderstelde. Volgens Desender (1989a) hebben ook andere Amara-soorten van soortgelijke stabiele biotopen, zoals A. tibialis, A. montivaga en A. lucida het vliegvermogen goeddeels verloren.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.