Overslaan en naar de inhoud gaan

Korte glimmer Amara curta

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
curta [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
curta [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa van de Britse Eilanden en Zuid-Fennoscandië tot Noord-Spanje, Midden-Italië, en de Balkan (Roemenië, Bosnië, Montenegro, Servië, Albanië, Macedonië, Bulgarije (Stara Planina, Rhila), Griekenland). Naar het oosten tot de Oeral en de Kaukasus (Hieke & Wrase 1988). Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland vooral op de drogere zandgronden van de duinstreek en de Veluwe. Op de Britse Eilanden zeer plaatselijk, in hoofdzaak beperkt tot de kuststreken van Engeland en Wales. Niet in Ierland en slechts één vindplaats is uit Schotland bekend (Crowson 1980, Luff 1998, Speight et al. 1982). In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). In Denemarken zeldzaam, slechts enkele incidentele vangsten van de oostelijke eilanden (Bangsholt 1983); op de Rode Lijst (Jørum 1995). In Fennoscandië zeldzaam in het zuiden van Zweden en Finland (Lindroth 1986). In Duitsland zeer verbreid, maar in de Noord-Duitse laagvlakte en ten oosten van de Elbe zeer zeldzaam (Horion 1941). In Berlijn op de Rode Lijst (Barndt et al. 1991). In Midden-Europa over het algemeen niet zeldzaam. In Zwitserland zeer verbreid in alle delen van het land (Marggi 1992). In België eveneens verbreid, zowel aan de kust als in het binnenland (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen grosso modo gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

bewerkt EC, 8-12-2014
Zie ook Muilwijk & Felix (2004) voor een analyse van de verspreiding in Nederland.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.