Overslaan en naar de inhoud gaan

Gewone glimmer Amara lunicollis

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
lunicollis [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
lunicollis [soort]

Dagactief. De voortplantingstijd is afhankelijk van het terreintype en kan variëren van het voorjaar tot de zomer, vanaf eind april tot soms half augustus. De larven ontwikkelen zich in de zomer en de ‘verse’ dieren verschijnen in de herfst (Burmeister 1939, Lindroth 1945), een enkele keer werden zulke onrijpe dieren nog vroeg in het voorjaar (februari) gevonden (PB). De poprust duurt ongeveer 8 dagen. Hij overwintert als imago. Polyfaag. De larve is opgenomen in de tabel van Luff (1993).

Dispersie: macropteer. Vliegwaarnemingen zijn o.a. uit Drenthe, hier per halve maand gegeven: april 15/27, mei 83/58, juni 14/1 en juli 1/0 (TVH). Uit onderzoek van Den Boer (1981), Den Boer et al. (1980) en Desender (1989a) blijkt dat slechts een klein deel van de individuen nog in staat is om vliegspieren te ontwikkelen. De dieren met vliegspieren waren gemiddeld groter en hadden ook relatief grotere vleugels dan dieren zonder volledig ontwikkelde vliegspieren.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.