Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechte glimmer Amara convexior

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
convexior [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. De verspreiding loopt van West-Europa tot de Oeral en Klein-Azië. In het noorden tot Zuid-Zweden en West-Noorwegen. Zuidelijk tot Zuid-Frankrijk, Midden-Italië, Griekenland en Bulgarije. Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland verbreid, maar veel zeldzamer dan A. communis. Op de Britse Eilanden een zuidelijke verspreiding tot ongeveer Noord-Engeland, waar hij zeldzamer is; nog niet gemeld van Schotland en slechts één twijfelachtige vondst uit Ierland (Luff 1998, Speight et al. 1982). In Denemarken verspreide waarnemingen aan de kust van Jutland en op de eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië plaatselijk in Zuidwest-Noorwegen en Zuid-Zweden. Slechts incidentele vangsten zijn uit Finland bekend (Lindroth 1986). In Duitsland is de soort lang tot A. communis gerekend (Horion 1941). In het grootste deel van het Midden-Europese gebied voorkomend, evenals in Zwitserland (Marggi 1992). In België verspreid over het gehele land. In Vlaanderen op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied, in tegenstelling tot A. communis, zeer duidelijk in aantal vindplaatsen achteruit gegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.