Overslaan en naar de inhoud gaan

Bergglimmer Amara montivaga

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
montivaga [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort, boreomontaan. In Europa van de Britse Eilanden tot de Oeral. Zuidelijk tot de Pyreneeën, Midden-Italië, Bosnië, Bulgarije en naar het oosten tot de Kaukasus. Een zeer uitgebreid overzicht van de verspreiding wordt gegeven door Hieke (1976b). Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland voornamelijk in Zuid-Limburg en het rivierengebied op xerotherme plaatsen. Op de Britse Eilanden een late immigrant, voor het eerst waargenomen in 1934. Hij heeft zich uitgebreid over een groot deel van Engeland en Zuid-Wales, waar hij thans het meest talrijk is in de oostelijke gebieden (Allen 1950, Duff 1992, Luff 1998); het is niet zeker of hij wel voorkomt in Schotland, ondanks de melding van Lindroth (1974). In Denemarken (nog) niet waargenomen. In Fennoscandië is hij in het zuiden van Noorwegen en Zweden zeldzaam en plaatselijk, in Finland echter algemener, vooral in het zuiden (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland voornamelijk in de bergachtige gebieden van Midden- en Zuid-Duitsland en het aangrenzende laagland, niet algemeen (Horion 1941). Op de Rode Lijst van Müller-Motzfeld (1987). In een groot deel van Zwitserland (Marggi 1992). In België is hij verbreid in het oostelijke deel van het land (Desender 1986). In Vlaanderen op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen duidelijk teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.