Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Ovale glimmer Amara ovata

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Amara [genus] (37/36)
ovata [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae
ExpertTurin, H.

Areaal

Trans-Palearctische soort, tot in Siberië en Japan. In Europa, behalve het uiterste noorden en het zuiden van het Iberisch schiereiland. Naar het oosten tot Klein-Azië, de Kaukasus, Iran, Centraal-Azië en China. Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland verbreid, zonder een duidelijk patroon. Klaarblijkelijk vrij zeldzaam in het noordoosten van ons land. Op de Britse Eilanden overal behalve het uiterste noorden, ook verbreid in Ierland (Luff 1998). In Denemarken gevonden in alle districten, maar verspreid en niet algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië zeer verspreid tot 66-67° noorderbreedte maar vrij zeldzaam (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland volgens Horion (1941) in het gehele gebied, maar nergens algemeen. In Zwitserland vrij algemeen in het heuvelland (Marggi 1992). In België zeer verspreid over het hele land (Desender 1986).

Status: vooral in Nederland en België is het aantal vindplaatsen flink achteruitgegaan, maar in Denemarken is dat iets gestegen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae)3: 666pp. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.