Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkersnelloper Anchomenus dorsalis

Foto: Maries Elemans

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Anchomenus [genus] (1/1)
dorsalis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa noordelijk tot 60° noorderbreedte, naar het oosten tot West-Siberië en West-Azië. In het Mediterrane gebied inclusief de grote eilanden en Noordwest-Afrika. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland overal, een van de meest algemene soorten. Op de Britse Eilanden verbreid, maar plaatselijker en oostelijker in Noord-Schotland (Luff 1998). In Denemarken eveneens verbreid, maar vooral uit West- en Noord-Jutland zijn de meeste waarnemingen van na 1950 (Bangsholt 1983). In Scandinavië alleen in Zuid-Zweden algemeen, snel zeldzamer wordend naar het noorden, niet in Noorwegen (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland algemeen in het gehele gebied (Horion 1941). In geheel Midden-Europa verbreid en algemeen, maar niet in de hogere delen van de Alpen (Marggi 1992). In België overal algemeen en talrijk (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen vooruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.