Overslaan en naar de inhoud gaan

Heideroodkruin Anisodactylus nemorivagus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Anisodactylus [genus] (4/4)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In grote delen van Europa, behalve het noorden en het zuiden. Van Denemarken tot Noord-Spanje, Midden-Italië en de Balkan. Naar het oosten tot de Oeral, de Kaukasus en Klein-Azië. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

Volgens Marggi (1992) ontbreekt deze soort veelal in de oudere collecties, omdat hij zich praktisch niet met de hand laat vangen. Dankzij het gebruik van vangpotten is het aantal waarnemingen op veel plaatsen gestegen. Op sommige plaatsen is, ondanks het feit dat in het betreffende gebied regelmatig met vangpotten gewerkt wordt, het aantal waarnemingen toch sterk teruggelopen. In Nederland zeer zeldzaam, alleen in het oosten. Er zijn slechts weinig recente gegevens, meestal eveneens uit vangpotten. Op de Britse Eilanden vooral in Zuid-Engeland en Zuid-Wales (Luff 1998); recente waarnemingen zijn alleen bekend van Surrey, South Hampshire en Wiltshire en een geïsoleerde vondst in Ierland (Cork). In Groot-Brittannië op waarschuwingslijst. In Denemarken alleen twee oude waarnemingen (Bangsholt 1983). Niet in Noorwegen en Zweden, maar recent bekend van Finland (Lindroth 1986). In Duitsland wellicht in het gehele gebied, maar steeds zeer plaatselijk en incidenteel (Horion 1941). In Zwitserland verbreid in het bekken van Genève en in het zuiden in en nabij Tessin (Marggi 1992). Overal in Midden-Europa verbreid, maar steeds zeer incidenteel; in Baden-Württemberg (Trautner 1992b) en het noorden van Zwitserland (Marggi 1992) op de Rode Lijst. In België verbreid in het gehele noorden van het land, maar alleen oude waarnemingen (Desender 1986). In Vlaanderen als bedreigd op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Niet opgenomen:een oude melding van Amsterdam (FU20) uit de vorige eeuw.

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal meldingen van deze soort overal sterk achteruit gegaan (Desender & Turin 1986, 1989). In België en Zuid-Limburg is hij waarschijnlijk verdwenen.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.