Overslaan en naar de inhoud gaan

Breedhalsstompkaak Badister dilatatus

Foto: Tim Faasen

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Badister [genus] (8/7)
dilatatus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa, behalve het noorden en het westen van het Mediterrane gebied, naar het oosten tot West-Siberië en de Kaukasus. Het verspreidingsbeeld van deze soort is nog niet duidelijk. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland zeer verspreid, ogenschijnlijk zonder duidelijk patroon, maar de verspreiding lijkt sterk op die van B. peltatus, weinig op de zandgronden. Op de Britse Eilanden eveneens het verspreidingspatroon van B. peltatus volgend (Luff 1998), voornamelijk aan de zuidkust van Engeland, maar verspreide binnenlandse vangsten, noordelijk tot Lincolnshire. In Denemarken zeldzaam en zeer verspreid in Jutland, talrijker op de eilanden (Bangsholt 1983). In Zweden en Finland zeldzaam en verspreid in het zuiden, in Noorwegen zeer incidenteel aan de zuidkust (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland zeldzaam en plaatselijk (Horion 1941). In Berlijn (Barndt et al. 1991), Baden-Württemberg (Trautner 1992b) en diverse andere gebieden op de Rode Lijst (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Assmann & Starke (1990) vermoeden dat de soort in Westfalen goed is verbreid, maar vaak over het hoofd wordt gezien. In Zwitserland eveneens met een sterk op B. peltatus gelijkend verspreidingspatroon, als een smalle streep door het dal van de Aare tot aan de Bodensee, zeldzaam en op de Rode Lijst (Marggi 1992). In België alleen algemener in het (noord)westen, slechts enkele binnenlandse vangsten (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen ongeveer gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.