Overslaan en naar de inhoud gaan

Moerasstompkaak Badister unipustulatus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Badister [genus] (8/7)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa vanaf Zuid-Zweden tot Midden-Frankrijk, Noord-Italië, Griekenland en Bulgarije (Hieke & Wrase 1988). In Midden-Europa alleen in het noorden wat algemener. Vanaf Groot-Brittannië naar het oosten tot West-Siberië, de Kaukasus en Klein-Azië. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland in diverse vochtige gebieden, behalve het laagveengebied, en met een concentratie in het fluviatiele gebied (ooibossen). Op de Britse Eilanden in het zuiden en oosten van Engeland, noordelijk tot Yorkshire, en in Zuid-Wales (Luff 1998). Ook in Ierland enkele keren waargenomen (County Kerry) (Speight et al. 1982). In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst. In Denemarken zeldzaam en waarschijnlijk afnemend sinds 1950, van Jutland zijn slechts drie oude vangsten bekend, maar op de eilanden recent enkele keren waargenomen (Bangsholt 1983). In Zweden slechts incidenteel op het vasteland, maar verbreid en minder zeldzaam op Öland en Gotland (Lindroth 1945, 1986). Niet in Noorwegen, slechts twee vangsten uit Finland. In Duitsland over een groot gebied verbreid maar meestal vrij zeldzaam (Trautner & Müller-Motzfeld 1995), alleen in het oosten plaatselijk wat algemener. In Zuid-Duitsland uitgesproken zeldzaam (Horion 1941). In Berlijn (Barndt et al. 1991) en Baden-Württemberg (Trautner 1992b) op de Rode Lijst. In Midden-Europa slechts enkele waarnemingen uit West-Zwitserland (Genève) en de omgeving van de Neusiedlersee (Marggi 1992). Magistretti (1965) gaf zeer incidentele waarnemingen voor Noord-Italië. Ook in Frankrijk incidenteel en plaatselijk (Bonadona 1971). In België ligt, als bij de meeste Badister-soorten, het zwaartepunt in het westen, in het binnenland meest oude waarnemingen (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen gemiddeld gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.