Overslaan en naar de inhoud gaan

Rietstompkaak Badister peltatus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Badister [genus] (8/7)
peltatus [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Badister [genus] (8/7)
peltatus [soort]

Hygrofiel. Een exclusieve moeras- en rietlandsoort, die in aantal kan voorkomen in hopen drijvend riet; op nagenoeg dezelfde plaatsen als B. dilatatus. In verlandingszones, op korte afstand van het water, met name aan oevers met een weelderige en schaduwrijke vegetatie (Lindroth 1974, 1986). Ook langs met water gevulde zandputten (Hyman 1992). Terwijl B. dilatatus zich in de directe oeverzone (de eerste 10 cm) bevindt, is B. peltatus van deze min of meer ruimtelijk gescheiden en beweegt zich op iets grotere afstand (10-25 cm) van het water (TG). Volgens Lindroth (1974, 1986) ook iets vaker dan B. dilatatus te vinden aan kleine, zeer tijdelijke poeltjes. In Midden-Europa in het laagland en de heuvels, niet hoger (Burmeister 1939, Marggi 1992).

Vangpotten. Groep: Z(G) (3 series, 3 individuen). De drie vangsten komen van hoogveen [1], kruidenrijk grasland [26] en een zandbank [31]. Deze soort is, evenals de vorige gerelateerd aan het voorkomen in Nederland, sterk ondervertegenwoordigd in het vangpotmateriaal door onderbemonstering van oevers. Eurytopie: 3 (PRES = 0,09 en SIM = 0,59). Bodem, Vocht en Begeleiders: onvoldoende gegevens.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.