Overslaan en naar de inhoud gaan

Bosstompkaak Badister bullatus

Foto: Ben Hamers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Badister [genus] (8/7)
bullatus [soort]

In hoofdzaak nachtactief. Thiele (1977) noemde de soort voor 30-45% dagactief. Voortplanting in het voorjaar. De verpopping vindt plaats in september (Burmeister 1939). Overwintering als imago aan de voet van bomen en in oude boomstronken. De larve is opgenomen in de tabellen van Arndt (1991) en Luff (1993).

Dispersie: macropteer. Blijkens metingen van Assmann et al. (1990) en Desender (1989a) zijn de vleugels niet optimaal ontwikkeld; slechts weinig dieren bezitten volledig ontwikkelde vliegspieren en het aantal vliegwaarnemingen is dan ook schaars, o.a. uit Drenthe: mei 2, juli 1 (TVH). Volgens Luff staat hij op de Britse eilanden bekend als een soort die makkelijk vliegt. Ook in de IJsselmeerpolders waargenomen, en daar kennelijk gevestigd (Siepel et al. 1996).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.