Overslaan en naar de inhoud gaan

Bosstompkaak Badister bullatus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Badister [genus] (8/7)
bullatus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa, behalve het noorden. Vanaf Noord-Afrika, naar het oosten tot Noord-Iran, de Kaukasus en West-Siberië. Niet circumpolair zoals in diverse catalogi staat vermeld. De soort is weliswaar gemeld van Noord-Amerika (o.a. Assmann & Starke 1990, Marggi 1992) maar dit betreft echter andere, zeer verwante soorten (Lindroth 1986). Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland verbreid, maar iets minder op de pure zandgronden. Op de Britse Eilanden in het gehele gebied, inclusief Ierland; in Schotland voornamelijk aan de kust (Luff 1998). In Denemarken verbreid en algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid in het zuiden van Zweden tot ca. 60° noorderbreedte, in Zuid-Finland tot ca. 62° noorderbreedte en in Noorwegen beperkt tot het zuidoosten en de zuidkust (Lindroth 1945, 1986). In heel Duitsland algemeen tot soms zeer algemeen (Horion 1941). Ook in Westfalen verbreid en algemeen (Assmann & Starke 1990). In Zwitserland eveneens in het gehele gebied niet zeldzaam (Marggi 1992). In België verbreid en algemeen, iets minder in de Ardennen (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen gemiddeld toegenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.