Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote oeverloopkever Blethisa multipunctata

Indeling

Elaphrinae [subfamilie]
Blethisa [genus] (1/1)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Holarctisch, circumpolair. Europa zuidelijk tot Noord-Frankrijk, verder naar het oosten tot ongeveer de 48e breedtegraad. Geïsoleerd in Zwitserland (Jura) als glaciaalrelict (Marggi 1992). Verder in de noordelijke delen van Siberië en Noord-Amerika. Areaalkarakteristiek: 1, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

Zwerfsoort. In Nederland zeer verspreid, maar zeldzaam en sterk achteruitgegaan. Treedt soms plaatselijk in grote aantallen op en is het jaar daarna weer verdwenen (vergelijk Berger & Poot 1970). Op de Britse Eilanden eveneens wijd verbreid, plaatselijk ook in Ierland; van Schotland slechts enkele waarnemingen van na 1970 (Luff 1998); mogelijk is hij bedreigd en staat op de waarschuwingslijst van Groot--Brittannië (Hyman 1992). In Denemarken verspreid over het gehele gebied en zeldzaam, eveneens achteruitgegaan, maar minder sterk (Bangsholt 1983). In Fennoscandië algemeen verbreid tot het hoge noorden, maar overal zeldzaam en plaatselijk; in Noorwegen ontbreekt hij alleen in delen van de westkust (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland zeer verbreid en eveneens zeldzaam (Horion 1941); in Westfalen eveneens sterke achteruitgang, maar tevens wordt het soms massale optreden in nieuwe terreintypen, zoals oevers van stuwmeren, gemeld (Rudolph 1976). In Baden-Württemberg (Trautner 1992b) en ook in Oostenrijk (Franz 1983) staat hij op de Rode Lijst als zeer bedreigd. De relictpopulatie in de Zwitserse Jura is volgens Marggi (1992) zeer bedreigd, hij staat daarom op de Rode Lijst. Van exact dezelfde plaats waar hij momenteel in de Jura gevonden wordt, is een subfossiele vondst bekend van naar schatting 10.000-12.000 jaar geleden. In België merendeels oude, zeer verspreide waarnemingen (Desender 1986). Voor Vlaanderen als bedreigd op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: de soort is mogelijk in geheel Noordwest- en Midden-Europa ernstig achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.