Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruigterondbuik Bradycellus verbasci

Foto: Tim Faasen

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Bradycellus [genus] (7/7)
verbasci [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In het grootste deel van Europa, behalve het noorden. Naar het oosten tot Oekraïne, via Joegoslavië en Griekenland (niet in Bulgarije), tot Klein-Azië en Noord-Iran. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland vooral op de zandgronden, maar ook tamelijk verbreid in de polders en het fluviatiele gebied. Op de Britse Eilanden verbreid in Groot-Brittannië en Ierland, vooral algemeen in de zuidelijke helft van Engeland (Luff 1998). In Denemarken niet zeldzaam en verbreid, maar zeer plaatselijk en zeldzaam in het westen van Jutland (Bangsholt 1983). In Zweden pas vanaf 1934 waargenomen, na 1950 uitbreidend vanuit het zuiden. Niet in overig Fennoscandië (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland het meest in het midden van het land, zowel naar het noorden als naar het zuiden zeldzamer (Horion 1941). In Zwitserland in de Jura, in het noorden en in Tessin (Marggi 1992). Niet in de hogere delen van het land. In België verbreid in het gehele land, maar minder algemeen in de streken met veel bos.

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen overal gestegen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.