Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwelderrondbuik Bradycellus distinctus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Bradycellus [genus] (7/7)
distinctus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Langs de Atlantische kusten vanaf Nederland en Zuid-Engeland tot in het Mediterrane gebied. Van de Azoren en Noord-Afrika via Corsica, Sardinië, Sicilië en de kusten van Italië tot Klein-Azië. Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland vooral langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust, ten noorden daarvan slechts in twee hokken waargenomen, waarvan één oude vangst op Texel (De Koog, 1937) (Reclaire & Van Der Wiel 1946). Verder niet in het Waddengebied (Turin 1991). Op de Britse Eilanden recentelijk aan de zuid- en oostkust van Engeland, van Norfolk tot Devon. Oudere waarnemingen zijn gemeld uit Midden-Zuid-Engeland, Zuid-Wales en van de westkust van Ierland, maar hebben waarschijnlijk betrekking op B. sharpii, die vroeger bekend stond als B. distinctus sensu Fowler (Luff 1998). In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). Niet in Denemarken en Fennoscandië. In Duitsland niet aan de noordkust (Horion 1941, Turin 1991). De weinige binnenlandse waarnemingen in Midden-Europa, betreffen vrijwel zeker door de mens getransporteerde exemplaren. In België alleen aan de kust en de monding van de Schelde (Desender 1986), echter zeldzaam (Desender et al. 1995). Volgens Burmeister (1939) vooral aan de Franse kust algemeen.

Status: in Nederland en België is het aantal vindplaatsen gemiddeld ongeveer gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.