Overslaan en naar de inhoud gaan

Bosrondbuik Bradycellus sharpi

Foto: Tim Faasen

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Bradycellus [genus] (7/7)
sharpi [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort met een zeer klein, Atlantisch verspreidingsgebied. Het areaal van deze soort is onvoldoende bekend, maar waarschijnlijk beperkt tot Noordwest-Europa: de Britse Eilanden, Noord-Frankrijk, België en Nederland. Areaalkarakteristiek: 0, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland praktisch beperkt tot bosrijke streken, voornamelijk in het oosten en zuiden van het land, daar plaatselijk niet zeldzaam (Klynstra 1951, Van der Wiel 1956). Op de Britse Eilanden zeer verbreid, inclusief Ierland, maar het meest algemeen in het zuidoosten (Luff 1998). Niet in Denemarken en Fennoscandië. Horion (1941) noemde de soort nog niet voor Duitsland, maar een paar jaar later gaf hij, onder vermelding van de Nederlandse waarnemingen, enkele Duitse vindplaatsen uit het Rheinland en Oldenburg (Horion 1949). Gezien de verspreiding in Nederland en België, is het tenminste aannemelijk dat hij in Duitsland voorkomt in het gebied langs onze (zuidelijke) oostgrens. In de faunalijst van Trautner & Müller-Motzfeld (1995) slechts voor Niedersachsen, Westfalen en de Rheinprovinz gemeld. In België vooral in het westen, maar niet aan de kust, uitlopend in oostelijke richting naar een smalle strook tot onder Zuid-Limburg. Als zeldzaam op de Vlaamse lijst (Desender et al. 1995). Verder, behalve het noorden van Frankrijk, waarschijnlijk niet in continentaal Europa.

Status: in Nederland en België is het aantal meldingen ongeveer gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.