Overslaan en naar de inhoud gaan

Bostandklauw Calathus rotundicollis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Calathus [genus] (8/8)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Beperkt tot West-Europa. In Scandinavië alleen in het uiterste zuiden van Zweden. Verder in hoofdzaak in het laagland van Duitsland, België, West-Frankrijk en het noorden van het Iberisch schiereiland. Areaalkarakteristiek: 0, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland in een groot deel van het land, in alle gebieden waar bossen te vinden zijn. Op de Britse Eilanden eveneens wijd verbreid in bosgebieden, waarschijnlijk ook in Ierland (Luff 1998). In Denemarken wijd verbreid, maar in het noorden en op de eilanden bereikt hij de grens van het areaal (Bangsholt 1983). In Zweden alleen in het uiterste zuiden, waarschijnlijk iets uitbreidend (Lindroth 1945, 1986). Uit Duitsland in 1860 nog niet bekend, maar ten tijde van Horion (1941) in het noordwesten als Atlantisch immigrant vanuit het Rheinland, tot in Brandenburg. Uit Nordrhein-Westfalen waren toen nog maar zeer weinig vangsten bekend, daarna uitbreidend (Horion 1951, 1956) en thans alleen nog niet gemeld uit Hessen en Bayern (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In Zwitserland alleen bij Genève (Marggi 1992). In België min of meer beperkt tot het lage westen. In Frankrijk verbreid in het gebied ten westen van de Champagne en de rivieren Saône en Rhône (Bonadona 1971).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen overal toegenomen (Desender & Turin 1986, 1989). Zie ook onder dispersie.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.