Overslaan en naar de inhoud gaan

Duintandklauw Calathus mollis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Calathus [genus] (8/8)
mollis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort, die voorkomt langs de duinkusten van nagenoeg geheel Europa, vanaf Denemarken tot Turkije. Ook in Noord-Afrika, Algerije en Marokko. In de oudere literatuur staat veelvuldig de ondersoort C. mollis erythroderus vermeld als de Midden- en Oost-Europese binnenlandvorm van C. mollis; het betreft hier echter de goede soort C. cinctus (Zie Aukema 1990a; 1995b). Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland langs de gehele duinkust en op enkele stuifzanden in het binnenland. Het kaartje is gecompleteerd met gegevens uit Aukema (1990a). Op de Britse Eilanden eveneens op zandduinen langs de gehele kust van Groot-Brittannië en Ierland (Luff 1998); waarnemingen in het binnenland behoren mogelijk tot C. cinctus, hoewel hij incidenteel wel wordt waargenomen in bijvoorbeeld zandgroeven (Luff & Anderson 1994). In Denemarken waarschijnlijk beperkt tot de westelijke eilanden, het kaartje in Bangsholt (1983) heeft zeer waarschijnlijk voor een groot deel betrekking op C. cinctus, hetgeen eveneens het geval is met de gegevens uit Fennoscandië (Lindroth 1986). In Duitsland op de Oost-Friese eilanden (Aukema 1990a, Trautner & Müller-Motzfeld 1995) en wellicht op enkele stuifzanden in het binnenland. Op het Zwitserse kaartje staat de soort aangegeven voor een klein gebied in het zuiden (Marggi 1992); dit betreft zeer waarschijnlijk C. cinctus. In België hoofdzakelijk aan de kust en zeer plaatselijk in het binnenland, meest oudere vangsten (Desender 1986). Als zeldzaam op de Vlaamse lijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen min of meer stabiel (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.