Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote tandklauw Calathus ambiguus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Calathus [genus] (8/8)
ambiguus [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Calathus [genus] (8/8)
ambiguus [soort]

Nachtactief. Voortplanting in de herfst, vooral in september. Volgens Smit (1957) ligt de top van de activiteit een halve tot een hele maand later dan die van C. erratus. De larve overwintert, naast een zeer klein deel van de adulten. ‘Verse’ dieren zijn er vanaf de vroege zomer. De larve is opgenomen in de tabellen van Arndt (1991) en Luff (1993). Het voedsel bestaat voor een belangrijk deel uit mieren en luizen.

Dispersie: macropteer. De vleugafmetingen zijn echter niet optimaal, evenmin zijn er ooit volledig ontwikkelde vliegspieren aangetroffen (Desender 1989a), hetgeen overeenstemt met de bevindingen van Tietze (1963). Niettemin meldt Kádár & Szél (1995) vangsten van vliegende dieren in Hongaarse lichtvallen.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.