Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote tandklauw Calathus ambiguus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Calathus [genus] (8/8)
ambiguus [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Calathus [genus] (8/8)
ambiguus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Geheel Europa inclusief de Mediterrane eilanden, noordelijk tot 60° noorderbreedte. Naar het oosten tot West-Siberië. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland in het duingebied en op de diluviale zandgronden. Op de Britse Eilanden plaatselijk in Engeland en Wales, van Schotland alleen bekend van oude meldingen van de westelijke eilanden (laatste waarneming Barra: 1936); niet in Ierland (Luff 1998). In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). In Denemarken verbreid, maar niet gewoon (Bangsholt 1983). In Fennoscandië in Zuid-Zweden inclusief öland en Gotland, het zuidoosten van Noorwegen en uiterste zuiden van Finland (Lindroth 1945, 1986). In heel Duitsland, maar nergens algemeen, vooral in het westen en zuiden (Horion 1941). In Baden-Württemberg op de Rode Lijst (Trautner 1992b). Verbreid in Midden-Europa, maar niet of zeer incidenteel in de bergen. In Zwitserland alleen in het westen, bij Genève en in Wallis, oude vangsten zijn bekend van Graubünden (Marggi 1992). In België kwam hij voor in het gehele land, maar recent alleen in het noorden (Desender 1986). In Vlaanderen als bedreigd op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen sterk achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.