Overslaan en naar de inhoud gaan

Gewone tandklauw Calathus fuscipes

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Calathus [genus] (8/8)
fuscipes [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In een groot deel van Europa, Noord-Afrika en naar het oosten tot in West-Azië. Noordelijk tot ca. 60° noorderbreedte. De soort is geïntroduceerd in West-Canada (Spence 1990). Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland bijna overal. Hij is het slechtst vertegenwoordigd in de klei- en de vochtige hoog- en laagveengebieden. Op de Britse Eilanden algemeen in Groot-Brittannië, slechts weinig waarnemingen uit Ierland (Luff 1998). In Denemarken verbreid en algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië in het zuiden van Noorwegen en Zweden, en het uiterste zuidwesten en zuidoosten van Finland (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland komt hij overal voor, vaak zeer talrijk (Horion 1941). In Midden-Europa overal een gewone soort, ook in Frankrijk en Zwitserland overal verbreid en algemeen (Bonadona 1971, Marggi 1992). In België in het hele land (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen toegenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.