Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwartkoptandklauw Calathus melanocephalus

Foto: Martien van den Heuvel

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Calathus [genus] (8/8)

Xerofiel, eurytoop. Op uiteenlopende bodemsoorten, maar vooral op zand-, veen- of grindachtige grond. Met name in droge graslanden, heiden en cultuurgronden met open mozaïekachtige begroeiing (Den Boer 1977, Lindroth 1974, 1986). Ook in lichte bossen, vooral met naaldbomen. Van het laagland in onze streken tot hoog in Midden- en Zuid-Europese bergen (Burmeister 1939). In Zwitserland echter relatief zeldzaam in de lagere delen zoals het heuvelland. In de bergen is hij zeer algemeen en talrijk, en wordt gevonden in soortgelijke open en cultuurterreinen als in Noordwest-Europa, tot aan de sneeuwgrens (Marggi 1992).

Vangpotten: (C. melanocephalus en C. cinctus); groep EU(A) (874 series, 78.250 individuen). Dit zou de soort zijn met het hoogste aantal gevangen individuen, ware het niet dat het oudere materiaal vervuild is door vangsten van C. cinctus. Dit kan voor het overgrote deel van het vangpotmateriaal echter niet meer worden nagegaan. De vangsten komen uit alle bemonsterde terreintypen. De hoogste scores liggen in de heiden, de duinen en de cultuurlijke terreinen [2-15], waar de presenties tot dicht bij de 100% liggen. De soortcombinatie is bijna niet aangetroffen in hoogveen [1] en in beukenbossen [19]. Naar verwachting zal het merendeel van de C. cinctus-vangsten zich ook in het genoemde traject van de hoogste scores bevinden (vergelijk de grafiek van C. cinctus en Aukema (1990a). Hoewel C. melanocephalus zeker zeer eurytoop is, zal dat iets minder zijn dan nu in het vangpotmateriaal tot uitdrukking komt. Eurytopie: 10 (PRES = 1,0 en SIM = 0,91). Bodem: zand en veen. Vocht: geen voorkeur. Begeleiders: beide wederzijds > 50% C. erratus 80,8% (53,3%) en C. fuscipes 60,8% (56,4%).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.