Overslaan en naar de inhoud gaan

Noordelijke tandklauw Calathus micropterus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Calathus [genus] (8/8)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische verspreiding met een boreomontaan karakter. Heel Fennoscandië en Noord-Rusland. Naar het zuiden tot Noord-Italië en de Noord-Balkan. Areaalkarakteristiek: 7, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland vooral op de arme gronden van Noord-Brabant en het centrum van het land. Merkwaardig genoeg zeer weinig gevonden in Drenthe (Den Boer 1977). Hier en daar ook aan de kust. In Groot-Brittannië een vrij noordelijke soort, weinig meldingen van Ierland, maar mogelijk ook in het westen meer voorkomend dan thans bekend is (Luff 1998). In Denemarken zeer verbreid in Midden- en Noord-Jutland, op de oostelijke eilanden alleen in het noorden (Bangsholt 1983). Verder in geheel Fennoscandië, tot het uiterste noorden (Lindroth 1945, 1986). Voor Duitsland meldde Horion (1941) twee onderscheiden verspreidingsgebieden: 1) het laagland, waar hij verbreid is, maar niet algemeen, en 2) de bergen van Midden- en Zuid-Duitsland, waar hij algemeen is, in tegenstelling tot de lagere gebieden en het heuvelland. In Zwitserland (Marggi 1992) eveneens voornamelijk hoog in de Jura en de Alpen, tot ca. 2500 m, zeldzaam tot ontbrekend in het heuvelland beneden de 700 m. Marggi (1992) noemt het een typisch subalpiene soort. Ook in Noord-Italië en Frankrijk praktisch uitsluitend montaan en subalpien (Magistretti 1965, Bonadona 1971). In België zeldzaam, voornamelijk geconcentreerd in de noordelijke Ardennen en in het uiterste zuiden, inclusief westelijk Luxemburg (Desender 1986). In Vlaanderen als zeldzaam op de faunalijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen vrij constant gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.