Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine poppenrover Calosoma inquisitor

Foto: M. Vos-Jaspers

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Calosoma [genus] (5/3)
inquisitor [soort]

Levenswijze

Dagactief. Soms ook op de grond in de strooisellaag aan de voet van bomen. Voortplanting in het voorjaar met in Nederland een top in mei-juni. Ovipositie in de bodem vanaf einde mei (gemiddeld 50 eieren per jaar). De eiontwikkeling duurt ca. 10 dagen en de ontwikkeling van de larve slechts 18-24 dagen. Popstadium ca. 2 weken; ‘verse’ dieren vanaf midden juni (Burmeister 1939). Deze blijven in de bodem tot het volgend voorjaar. De levensduur is 2 tot 3 jaar. De adulten jagen in de kruinen van bomen maar soms ook op struiken, vooral op rupsen van spanners (Geometridae) en bladrollers (Tortricidae). De soort is oligofager dan Calosoma sycophanta (Lindroth 1985). De larve is opgenomen in de tabellen van Arndt (1991) en Luff (1993).

Dispersie: macropteer met steeds volledig ontwikkelde vliegspieren (Desender 1989). Goede vlieger die ook redelijk goed loopt en uitstekend kan klimmen. Bevestigingen van het uitstekende verbreidingsvermogen zijn een vangst in 1996 op een akker in Zuidelijk Flevoland (JN) en de vondst van een vliegend exemplaar in mei 1997 op een heideterrein in het Rozendaalse Zand (WR).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.