Overslaan en naar de inhoud gaan

Zandgrootoogkever Asaphidion pallipes

Foto: Tim Faasen

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Asaphidion [genus] (5/4)
pallipes [soort]

Dagactief. Voortplanting in het najaar met larvale overwintering, volgens Lindroth (1945). Later is duidelijk geworden dat het zeer waarschijnlijk is dat zowel in het voorjaar als najaar gereproduceerd wordt, blijkens het voorkomen van adulte dieren gedurende de winter (Andersen 1970, Lindroth 1985, Marggi 1992). Volgens Marggi kunnen midden in de winter volwassen dieren op zonnige plekken lopend worden aangetroffen. Volgens Burmeister (1939) ook in hamsterholen. De larve is opgenomen in de tabel van Luff (1993).

Dispersie: macropteer met vliegwaarnemingen en vondsten in aanspoelsel aan de kust, vermeld door Lindroth (1949). Desender (1989a) constateerde dat de soort in Belgiƫ over het algemeen wat kleine vleugels heeft, maar waarschijnlijk toch goed kan vliegen en ook over goede vliegspieren beschikt. Hij werd al snel in de jonge IJsselmeerpolders aangetroffen.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.