Overslaan en naar de inhoud gaan

Zandgrootoogkever Asaphidion pallipes

Foto: Tim Faasen

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Asaphidion [genus] (5/4)
pallipes [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Soort van Europa, de Kaukasus en West-Siberië. Niet in het Mediterrane gebied. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

Zeer verspreid in Nederland, zonder een duidelijk patroon, maar wel voornamelijk op de hogere gronden. Voor de Britse Eilanden geeft Luff (1998) eveneens een zeer discontinue verspreiding aan met accenten in het Schotse Hoogland en aan de Engelse zuidkust. Hyman (1992) plaatste de soort op de waarschuwingslijst. In Denemarken zeldzaam maar verbreid, behalve in grote delen van West-Jutland (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verspreid tot het hoge noorden, maar steeds plaatselijk en zeldzaam (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland het meest algemeen in het noorden en oosten, in het westen en zuiden zeldzaam tot zeer zeldzaam (Horion 1941, 1954). In het Rheinland volgens Horion (1937) zeer zeldzaam en gerichte verzamelacties leverden geen vangsten op. Trautner (1992b) plaatste hem voor Baden-Württemberg dan ook op de Rode Lijst. In Zwitserland is hij nagenoeg homogeen verbreid over het hele land en niet zeldzaam (Marggi 1992). In België voor 1950 zeer verbreid, behalve in het westen en zuidwesten en delen van de Ardennen, maar recente waarnemingen zijn beperkt tot het uiterste zuidoosten en verspreid in het noorden (Desender 1986). In Vlaanderen als bedreigd op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: in het gehele omliggend gebied gaat het aantal waarnemingen achteruit. In de publicatie van Desender & Turin (1989), waar de scheidingsdatum gelegd is bij 1950, staat de soort voor Nederland als stabiel aangegeven. Als de scheiding bij 1970 gelegd wordt (zie de verspreidingskaart), zijn eveneens bij ons relatief weinig recente waarnemingen bekend.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.