Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkergrootoogkever Asaphidion flavipes

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Asaphidion [genus] (5/4)
flavipes [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Niet in noordwestelijk Fennoscandië. Verspreiding nog niet geheel duidelijk. Mogelijk geïntroduceerd in Noord-Amerika (Vergelijk Bell 1989, David-Son & Langworthy 1980). Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland zeer verspreid. In Zeeland iets meer gevangen dan A. curtum. Op de Britse Eilanden volgens de laatste aanwijzingen verbreid over het gehele gebied inclusief Ierland (Luff 1998). In Denemarken verbreid in Zuid- en Oost-Jutland, niet in grote delen van overig Jutland (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid, in het zuiden van Zweden tot 61° noorderbreedte, daarboven zeer schaars, in Noorwegen alleen in het zuidoosten, in Finland verbreid in het zuiden en midden van het land, plaatselijk algemeen (Lindroth 1985). In Duitsland algemeen verbreid (Koch 1989). In Zwitserland niet zeldzaam en verbreid in grote delen van het land, met name bij Genève, via Mittelland en de Jura tot aan de Bodensee, in Wallis, Tessin en Graubünden (Marggi 1992). Ook in België algemeen verbreid (Desender 1986).

Status: over de status valt nog niet veel te zeggen (zie de opmerkingen onder ‘oecologie’ en ‘taxonomie’). De verwarring met andere soorten is ook in de faunistische literatuur uit het omliggend gebied terug te vinden.

 

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.