Overslaan en naar de inhoud gaan

Donkere grootoogkever Asaphidion stierlini

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Asaphidion [genus] (5/4)
stierlini [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Atlantisch-Mediterrane soort. In de literatuur gemeld van Zuid-Engeland, Zuid-Nederland, België, Frankrijk, het Iberisch schiereiland, Italië, Sicilië, Griekenland, Marokko, Turkije en Syrië (Antoine 1955-1962, Burmeister 1939, Focarile 1964, Heijerman & Muilwijk 1992, Jeanne & Zaballos 1986, Speight 1986). Areaalkarakteristiek: 6, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

Heijerman & Muilwijk (1992) meldden een vangst van 14 mei 1986 te Aardenburg in Zeeland (ES37) (MBE), uit een droge kleigreppel in een ruderale omgeving. In dezelfde publicatie staan waarnemingen van Desender (in lit.) van de Belgische kust, waar de soort plaatselijk talrijk zou zijn, en van Martinez (in litt.) die meldde dat A. stierlini in Frankrijk zelfs talrijker is dan A. flavipes. Het is nog niet zeker of de soort in Zeeuws-Vlaanderen de absolute noordgrens van zijn areaal bereikt. Door Speight (1986) ook aangetroffen aan de zuidkust van Engeland. Volgens Luff (1998) op de Britse Eilanden veel meer tot het oosten beperkt dan A. curtum en A. flavipes. In Vlaanderen staat hij als zeldzaam op de faunalijst (Desender et al. 1995).

Status: onvoldoende gegevens. Heijerman en Muilwijk (1992) gaven een overzicht van de verspreiding in westelijk Europa.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.