Overslaan en naar de inhoud gaan

Rondhalszwartschild Pterostichus madidus

Foto: Tim Faasen

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Pterostichus [genus] (19/18)
madidus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Beperkt tot West-Europa, met het zwaartepunt in Groot-Brittannië, naar het oosten van Europa snel zeldzamer, tot in Oostenrijk: Niederösterreich, Waldviertel (Mandl 1978). Naar het zuiden tot Noord-Spanje, Baskenland en de Midden-Pyreneeën (Zaballos & Jeanne 1994). Voor Noord-Italië twijfelachtig (Marggi 1992). Areaalkarakteristiek: 0, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

De noordgrens van het areaal loopt door Nederland, over de Utrechtse heuvelrug, de Noord-Veluwe en Noord-Twente; de Twentse vindplaatsen vormen een uitloper van het areaal in Duitsland. Vergelijk het verspreidingsbeeld met dat van Abax parallelus. In Groot-Brittannië de meest waargenomen loopkeversoort, alleen in het noorden van Schotland kennelijk zeldzamer; niet waargenomen op de Orkney en Shetland eilanden en uit Ierland slechts weinig waarnemingen, maar waarschijnlijk daar ook verbreid (Luff 1998). Uit Denemarken zijn slechts enkele vangsten bekend, waarschijnlijk aldaar geïntroduceerd (Lindroth 1986). Niet in Fennoscandië. In Duitsland niet in de Noord-Duitse laagvlakte, maar in het westen en het zuiden niet zeldzaam (Horion 1941, Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In Zwitserland verbreid in het noordwestelijk deel van het land, niet in het zuiden van Wallis, Tessin en Graubünden (Marggi 1992). In België weinig in het noorden en aan de kust, verder algemeen en talrijk (Desender 1986).

Niet opgenomen: de onwaarschijnlijke en incidentele meldingen van Middelburg (ET70), Hoek van Holland (ET75) en het Amsterdamse Bos (FT29).

Status: in Nederland is het aantal waarnemingen iets teruggelopen, in België daarentegen iets vooruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.