Overslaan en naar de inhoud gaan

Groeftarszwartschild Pterostichus vernalis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Pterostichus [genus] (19/18)
vernalis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Geheel Europa behalve het noorden van Scandinavië, de zuidelijke helft van het Iberisch schiereiland en het Balkanschiereiland. Ook in Noord-Afrika en op de Azoren (Machado 1992). Naar het oosten tot de rivier de Lena in Siberië. Geïntroduceerd in Noord-Amerika. Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland in het gehele land. Op de Britse Eilanden zeer verbreid en talrijk, inclusief Ierland, behalve in het noorden van Schotland (Luff 1998). In Denemarken vooral in het oosten, maar ook in Zuidwest-Jutland (Bangsholt 1983). In Scandinavië alleen in het zuiden tot ongeveer 62° noorderbreedte, in Finland tot 63° noorderbreedte. in het oosten (Lindroth 1986). In geheel Duitsland over het algemeen gewoon en talrijk (Horion 1941). Ook in Zwitserland algemeen, maar vooral op de noordflank van de Alpen (Marggi 1992). In zuidelijke richting snel zeldzamer en plaatselijker, in Italië montaan (Vigna Taglianti & De Felici 1994). In België overal gewoon.

Status: in Nederland en het omliggend gebied vooruitgegaan qua aantal vindplaatsen en waarnemingen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.