Overslaan en naar de inhoud gaan

Platte zwartschild Pterostichus macer

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Pterostichus [genus] (19/18)
macer [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Pterostichus [genus] (19/18)
macer [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Van de Britse Eilanden tot Zuid-Griekenland en vanaf de Baltische staten en Noord-Duitsland tot Zuid-Frankrijk en Zuid-Italië. Geïsoleerde waarnemingen uit Spanje (Sevilla) (Zaballos & Jeanne 1994), Rusland en West-Siberië. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

De vindplaatsen in Nederland liggen zeer verspreid, veelal aan de kust, maar ook in het binnenland. De soort wordt regelmatig gemeld, maar steeds betreft het incidentele vangsten. Niet in Ierland (Speight et al. 1982). In Groot-Brittannië zeer verbreid, vooral in het oosten, plaatselijker in het noorden en westen, maar steeds langs de kust (Luff 1998). Niet in Scandinavië. In Denemarken zeer weinig waarnemingen, alleen in het zuiden, eveneens langs de kust (Bangsholt 1983); op de Rode Lijst (Jørum 1995). Volgens Horion (1941) in Noord-Europa en Noord-Duitsland over het algemeen een grote zeldzaamheid, het meest talrijk in de bergen, in het Rheinland en Westfalen zeer zeldzaam (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Op de Rode Lijsten van onder andere Bremen (Mossakowski 1991) en Baden-Württemberg (Trautner 1992b). In Zwitserland alleen in het noordwesten, niet alpien (Marggi 1992), ook daar op de Rode Lijst. In België zowel aan de kust als in het oosten van het land (Desender 1986). In Vlaanderen staat hij als zeldzaam te boek (Desender et al. 1995).

Status: het aantal vindplaatsen in ons gebied ligt tegenwoordig iets lager dan vroeger, maar hij wordt in een groot gebied geregeld waargenomen.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.