Overslaan en naar de inhoud gaan

Breedkopschorsloper Philorhizus quadrisignatus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Philorhizus [genus] (5/4)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort, in hoofdzaak Mediterraan. Van Zuidoost-Engeland en Frankrijk (zonder de bergen), via zuidelijk Midden-Europa, naar het oosten tot Griekenland. Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland uiterst zeldzaam, slechts oude waarnemingen uit de omgeving van Den Haag (1885, DMG; Meijendel, 1927, HB) en Oisterwijk (1924) (HVE). Op de Britse Eilanden zeer zeldzaam, alleen verspreide, oude waarnemingen uit Oost- en Midden-Engeland, Zuid-Wales en het oosten van Schotland (Luff 1998). Slechts één recente waarneming en derhalve in Groot-Brittannië op de Rode Lijst (Hyman 1992). In Denemarken alleen enkele 19e-eeuwse vangsten (Bangsholt 1983); als uitgestorven op de Rode Lijst (Jørum 1995). In Fennoscandië recent in het uiterste zuiden van Zweden, wellicht daar gevestigd; niet in Noorwegen en Finland (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland beperkt tot het zuidwesten, zeer zeldzaam (Horion 1941), alleen genoemd voor Bayern, Hessen en Rheinhessen (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Niet in Westfalen (Assmann & Starke 1990). In Zwitserland van het bekken van Genève tot het noordoosten, zeldzaam, maar waarschijnlijk onderbemonsterd (Marggi 1992). Niet in België (Desender 1986).

Niet opgenomen: een niet geverifieerde melding van de Amerongse Berg (FT76) uit 1980 (MBK).

Status: in Nederland en het omliggend gebied zo goed als zeker niet meer voorkomend. De Nederlandse waarnemingen liggen zeer geïsoleerd en betreffen waarschijnlijk zwervers.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.