Overslaan en naar de inhoud gaan

Dwarsvlekschorsloper Philorhizus sigma

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Philorhizus [genus] (5/4)
sigma [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In het overgrote deel van Europa, naar het oosten tot Klein-Azië, de Kaukasus, Kirgizië en Siberië. Ook op Madeira. Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland met name in vochtige gebieden, met een accent op het centrale fluviatiele district. Op de Britse Eilanden vroeger meer verbreid in East Anglia en noordelijk tot Cumberland; recentelijk vooral in het centrum en oosten van Engeland waar hij zeer plaatselijk is (Luff 1998). In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). In Denemarken vrij algemeen en verbreid in het zuiden en zuidoosten van Jutland en op de eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid en algemeen in het zuiden van Zweden en Finland, ook rond de Botnische Golf; in Noorwegen alleen in het uiterste zuidoosten (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland verbreid, vooral in het noorden en oosten, in Midden- en Zuid-Duitsland zeldzamer (Horion 1941). In Baden-Württemberg (Trautner 1992b) en Thüringen (Trautner & Müller-Motzfeld 1995) op de Rode Lijst. In Westfalen overal algemeen (Assmann & Starke 1990). In Zwitserland zeer zeldzaam, slechts drie vindplaatsen in het westen en Tessin (Marggi 1992), op de Rode Lijst. In België vooral in het centrale deel van het land, maar voornamelijk oude waarnemingen (Desender 1986). Als zeldzaam op de Vlaamse lijst (Desender et al. 1995).

Status: behalve in België, waar het aantal vindplaatsen sterk gedaald is, is in Nederland en het overige omliggend gebied het aantal waarnemingen min of meer gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.