Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwartkopschorsloper Philorhizus melanocephalus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Philorhizus [genus] (5/4)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa vooral in het westen en zuiden, naar het oosten tot Polen, Oostenrijk, Bulgarije, Klein-Azië, de Kaukasus en Syrië. Areaalkarakteristiek: 6, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland verbreid en algemeen in de wat drogere gebieden. Op de Britse Eilanden, vooral algemeen en verbreid in het zuiden, vooral in de droge gebieden, met een verspreiding die sterk lijkt op die van Paradromius linearis, maar veel plaatselijker in het noorden, met name in Schotland (Luff 1998). In Denemarken verbreid en algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië alleen in het uiterste zuiden van Zweden (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland algemeen en verbreid in het westen, naar het oosten snel zeldzamer wordend; oostelijk van de Elbe slechts incidenteel (Horion 1941). In Berlijn (Barndt et al. 1991), Baden-Württemberg (Trautner 1992b), Sachsen en Thüringen (Trautner & Müller-Motzfeld 1995) op de Rode Lijst. In Westfalen overal algemeen (Assmann & Starke 1990). In Zwitserland vooral in de warmere delen van het land, in het bekken van Genève, Mittelland, Basel, Thurgau, Wallis en Tessin (Marggi 1992). In België verbreid en algemeen in het westen, in het oosten veel zeldzamer en in hoofdzaak beperkt tot het Maasdal (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen overal licht toegenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.