Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweekleurige kielspriet Poecilus kugelanni

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Poecilus [genus] (5/5)
kugelanni [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Noordelijk tot Zuid-Engeland en Denemarken, naar het oosten tot West-Polen en Slowakije, West-Zwitserland, Noordwest-Italië. Zeldzaam in de Alpen. Naar het zuiden via Frankrijk tot in het Iberisch schiereiland. Areaalkarakteristiek: 0, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

De Nederlandse vindplaatsen liggen zeer verspreid. De meest recente vangst komt uit Kunrade, Limburg (GS03: mei 1975) (WV). Op de Britse Eilanden kwam de soort vroeger noordelijker voor (Midlands, Zuid-Wales) en is thans alleen nog bekend van Zuid-Hampshire (Luff 1998); op de Rode Lijst (Hyman 1992). Niet in Ierland en Fennoscandië; in Denemarken slechts één waarneming van Seeland (Bangsholt 1983). In Duitsland niet in de Noord-Duitse laagvlakte. Vooral in het westen en zuiden zeer lokaal en zeldzaam, niet in de Alpen (Horion 1941). Trautner meldde hem op de Rode Lijst voor Baden-Württemberg als uitgestorven. Op de Duitse overzichtslijst voor bijna alle gebieden op de Rode Lijst als uitgestorven of zeer bedreigd (Trautner & Müller-Motzfeld 1995), evenals in Zwitserland (Marggi 1992), waar hij zeer zeldzaam is in slechts enkele warme gebieden in het westen van het land. In België evenals in Nederland een vrij brede verspreiding, maar, op één na, slechts oude vangsten (Desender 1986). In Frankrijk bijna overal in het heuvelland en het middelgebergte (Bonadona 1971, Marggi 1992).

Status: in onze streken met grote zekerheid sterk achteruitgegaan en mogelijk uit grote gebieden verdwenen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.