Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelkleurige kielspriet Poecilus versicolor

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Poecilus [genus] (5/5)
versicolor [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Poecilus [genus] (5/5)
versicolor [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Geheel Europa, behalve het uiterste noorden en zuiden. Naar het oosten tot de Kaukasus, in heel Siberië, tot aan de Stille Oceaan. Ook in Japan en op Groenland. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In grote delen van Nederland, vooral talrijk op de zandgronden, maar veel zeldzamer in het duingebied. Op de Britse Eilanden overal, inclusief Ierland, maar het meest talrijk in de westelijke natte gebieden (Lindroth 1974, Luff 1998). Gewoon in heel Denemarken (Bangsholt 1983) en algemeen in grote delen van Fennoscandië, behalve het noordwesten en noorden, met name talrijk in het zuiden van Zweden en Finland (Lindroth 1945, 1986). Overal talrijk tot zeer talrijk in Duitsland (Horion 1941), vooral in de bergen. In de meeste Midden-Europese landen, inclusief Zwitserland, een zeer algemene soort (Marggi 1992). In België verbreid en talrijk (Desender 1986).

Status: over het geheel genomen zijn er in Nederland en het omliggend gebied geen grote veranderingen in het aantal vindplaatsen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.