Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweekleurige glansloper Stenolophus teutonus

Foto: Jan Kersten

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Stenolophus [genus] (3/3)
teutonus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Europa, behalve het noorden, naar het oosten mogelijk tot de Oeral. Op de Azoren, de Canarische Eilanden, Madeira, in Noord-Afrika inclusief Egypte en het gehele Mediterrane gebied tot de Kaukasus en westelijk Centraal-Azië. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland verbreid in vochtige gebieden. Minder algemeen op de zandgronden. Op de Britse Eilanden alleen in Zuid-Engeland en Wales, recentelijk in Hampshire, Surrey en Sussex (Luff 1998). Op de waarschuwingslijst van Hyman (1992). In Denemarken zeer zeldzaam, het is twijfelachtig of hij daar permanent is gevestigd (Bangsholt 1983). In Zweden incidenteel en niet gevestigd, niet in overig Fennoscandië (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland verbreid en over het algemeen niet zeldzaam, met name in het westen en zuiden (Horion 1941). In het noorden van Duitsland plaatselijk. In Zwitserland in het bekken van Genève, langs de zuidflank van de Jura, tot aan de Bodensee en in Tessin (Marggi 1992). In België verbreid, behalve in de Ardennen en Luxemburg.

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen gestegen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.