Overslaan en naar de inhoud gaan

Rondhalstandklauw Synuchus vivalis

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Synuchus [genus] (1/1)
vivalis [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Synuchus [genus] (1/1)
vivalis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Verspreid in grote delen van Europa, behalve het uiterste noorden. Naar het oosten tot Siberië, het Amoergebied en Klein-Azië. In het Alpengebied zeldzaam. Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland verbreid en niet zeldzaam. Op de Britse Eilanden wijd verbreid, waarschijnlijk ook in Ierland (Lindroth 1974, Luff 1998). In Denemarken eveneens over het gehele land, maar niet algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verspreid tot ongeveer de poolcirkel, in het zuiden van Zweden en Finland niet zeldzaam (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland over het algemeen niet zeldzaam en in praktisch het gehele land, behalve in het alpengebied, waar de soort zeldzaam en geïsoleerd voorkomt (Horion 1941). In Zwitserland eveneens zeldzaam, uit bepaalde delen (Engadin) verdwenen (Marggi 1992). In België evenals bij ons een verbreide, en - nog - niet zeldzame soort.

Status: hoewel hij in Duitsland nergens op de Rode Lijst staat, is hij in Nederland en Denemarken sterk achteruitgegaan qua aantal vindplaatsen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.